Vodič za registraciju najbolje domene

 Vodič za registraciju najbolje domene

Odabir domene zahtijeva oprez i promišljeno razmatranje. Ako mislite kako domena nema poseban utjecaj na izvedbu web stranice i internetsko poslovanje, varate se. Trebate si uzeti vremena umjesto da registrirate prvu domenu koja vam padne na pamet. Dobar izbor uvelike pojednostavljuje put do uspjeha, dok loš može imati velik negativan utjecaj.

Upoznajte se sa svim savjetima i preporukama u nastavku članka, a zatim registrirajte svoju prvu domenu. Ako slijedite sve naše prijedloge, sigurni smo da nećete požaliti zbog svog izbora.

Odabir imena domene

Budite originalni. Odvojite dovoljno vremena za razmišljanje, jer je ime domene najvažniji element domene. Glavna smjernica trebala bi biti da će biti jednostavna i lako pamtljiva. Ne komplicirajte. Nema potrebe za kompliciranim imenima koja je teško zapamtiti. Također nije potrebno mnogo riječi u nazivu domene, jer se u ovom slučaju javljaju dva problema. Prvo je da je domena predugačka (kraća je lakša za pamćenje), a osim toga suočit ćete se s teškim izborom hoćete li između riječi staviti crticu ili ne.

Pitajte za mišljenja. Prije nego što naletite na registraciju domene koja se na prvi pogled čini izvrsno, pitajte prijatelje za mišljenje.

Proširenje domene

Odaberite nacionalno proširenje. Nacionalna proširenja su dvoslovna i prikladna su kada je web stranica namijenjena određenoj ciljanoj publici. Za hrvatsko tržište odaberite .HR,  talijansko .IT, za njemačko .DE itd.

Odaberite generički sufiks. Generičke domene uključuju domenu .COM, koja je daleko na prvom mjestu po broju registriranih domena. Tu su također i .NET, .ORG, .INFO i slične. Ako je vaš projekt globalne prirode, registrirajte .COM domenu.

Odaberite tematsko proširenje. Brojne tematske domene (.BLOG, .LIFE, .AGENCY, .NEWS, .STUDIO itd.) Dostupne su već nekoliko godina, a njihova popularnost polako, ali stalno raste. Gotovo je svaka web stranica tematska, pa vam savjetujemo da prije registracije domene saznate koje tematske domene postoje i koje su njihove cijene.

Postupak registracije domene

Postupak registracije domene je sljedeći:

  1. Pronađite uslugu koja je pouzdana i s prihvatljivom cijenom.
  2. Unesite željenu domenu u tražilicu domena i provjerite je li dostupna za registraciju. Ako jest, jednostavno istu dodajte u svoju mrežnu košaricu i slijedite upute.
  3. Usmjerite domenu na željeni poslužitelj (ako još niste unajmili web hosting, trebat će vam) i pričekajte nekoliko sati da se DNS zapisi osvježe. Tada će vaša domena biti dostupna na mreži.

U slučaju problema, nejasnoća ili dodatnih pitanja, obratite se pružatelju usluge.

Pročitajte također