Koje su odlike dobrog šefa?

 Koje su odlike dobrog šefa?

Vjerojatno biste odmah mogli odrediti glavne osobine lošeg šefa, zar ne? Svatko je imao jednog takvog. Arogantni razmetljivac koji pripisuje zasluge za vaš naporan rad, opsesivni perfekcionist ili jednostavno uvijek namrgođena osoba koja nikad nije zadovoljna rezultatima.

Možda ne možete promijeniti način njihovog ponašanja ili upravljanja, ali možete se pobrinuti da ne ponovite njihove pogreške kada vi budete na čelu poslovanja. U nastavku pročitajte 8 odlika koje čine dobrog šefa.

1. Iskrenost

Povjerenje i iskrena komunikacija pomažu u prevladavanju prepreka, usmjeravaju vas i omogućuju zaposlenicima veće povjerenje u svog vođu i tvrtku. Integritet bi trebao biti uključen zajedno s poštenjem i iskrenošću, jer te dvije osobine idu ruku pod ruku.

2. Sposobnost motivacije zaposlenika

Za nadređenog je važna sposobnost motivacije zaposlenika kako bi isti postizali produktivne rezultate, ali i motivacija zaposlenika pojedinačno. To znači da trebaju osluškivati ​​što bi moglo zanimati njihove zaposlenike, učinkovito identificirati i kapitalizirati njihove snage i surađivati ​​s njima kako bi im pomogli pronaći prilike za daljnji razvoj.

3. Spremnost za pružanje iskrenih povratnih informacija

Svi mi imamo slabosti i prostora za razvoj, ali mnogi to nikada neće prepoznati osim ako im to netko drugi ne iznese na vidjelo. Prečesto šutimo kada u drugima vidimo prostor za razvoj, iz straha da ne povrijedimo njihove osjećaje.

Iskrene povratne informacije
Dobar šef brine se da bi zaposlenici maksimalno iskoristili svoj potencijal.

Međutim, šefovi su obično na najboljem mjestu i imaju sposobnost motivacije kako bi zaposlenici maksimalno iskoristili svoj potencijal. Uvijek je najbolje podijeliti te informacije i tako omogućiti daljnji razvoj svojih zaposlenih.

4. Samosvijest

Najvažnija vještina koju lider danas može imati je samosvijest. Liderstvo zahtijeva prosudbu motivacije svakog pojedinog zaposlenika ili grupe. Važno je prepoznati kako zaposlenici u timu reagiraju na različite oblike motivacije ili poticaje, jer neće svi preferirati isti pristup. Lideri moraju imati na umu da je svatko drugačije motiviran i da je odluka o angažmanu u srcu, a ne u umu.

5. Odlučnost

Nemogućnost donošenja odluke ili dopuštanje da se donošenje odluka odugovlači osobina je lošeg šefa. To ne znači da moraju ishitreno donositi odluke; umjesto toga, ovisno o situaciji i hitnosti, dobar šef može odvagnuti dostupne informacije i informacije koje nedostaju, ispitati kako bi pronašao više podataka ili činjenica, posavjetovati se s drugima i donijeti odluku za koju vjeruje da je najbolja na temelju okolnosti.

6. Dostupan je zaposlenicima

Dobar šef je onaj koji ima politiku otvorenih vrata i dostupan je podređenima kada ga trebaju. Pristupačnost je veoma važno; daje vam prednost jer se zaposlenici osjećaju ugodno doći do vas i porazgovarati s vama, posebno prije nego što se pojavi problem. Pristupačnom šefu zaposlenici više vjeruju i to dovodi do veće angažiranosti zaposlenika u poslu.

7. Postavlja visoke standarde i zahtjevan je u smislu postizanja rezultata

Dobar šef postavlja visoke standarde za postignuća i zahtijeva dobre rezultate od svih svojih zaposlenih. Zaposlenici postaju motiviraniji i nadahnutiji kada vide svog šefa kako vodi priču. Dobar šef očekuje i motivira svoje zaposlene da daju sve od sebe.

8. Dijeli zasluge s osobljem

Jedna od najdemotivirajućih stvari koju neki šefovi rade je preuzimanje svih zasluga i ignoriranje ili ne uzimanje u obzir doprinosa i rada drugih. Dobar šef uvijek ima na umu priznati i prepoznati doprinose članova tima. Podiže raspoloženje tima javno ističući dobar rad i individualne doprinose koje je osoblje dalo za ostvarenje određenog projekta.

Kao šef, provedite to u praksi. Poticanje spomenutih osobina može pomoći u jačanju vaših liderskih vještina i potaknuti vaše zaposlenike da rade najbolje što mogu. Tako ćete imati sretniju radnu snagu i u konačnici, uspješnije poslovanje. Na taj način svi pobjeđuju.

Pročitajte također