Mitovi i istine o probioticima

 Mitovi i istine o probioticima

Na prvi pogled, probiotici su još uvijek ovijeni velom tajne. Budući da još uvijek postoji mnoštvo mitova o tome što su i koliko su korisni, popričali smo s nekolicinom stručnjaka kako bismo zavirili ispod haube.

Mit #1: Zapravo ništa ne rade

Dajte svom tijelo nekoliko tjedana kako biste počeli uočavati učinke.

Mnogo je mitova i zabluda, no najveća je ta da probiotici zapravo ništa ne rade. Ponekad je potrebno probati nekoliko različitih proizvoda dok se ne pronađe soj koji je za vas najbolji, no važno je naglasiti da probiotici djeluju i da bi trebali biti važan dio svakodnevne rutine.

Mit #2: Možete ih uzimati povremeno i još uvijek ubirati blagodati

Najbolje je uzimati ih u isto vrijeme svaki dan, no preporučuje se uzimati ih navečer.

Probavni sustav je najopušteniji i najučinkovitiji navečer i noću, pa se preporučuje tada konzumirati probiotik. Svaki probiotik sadrži malo drugačiju mješavinu bakterija, pa ćete najvjerojatnije htjeti promijeniti marku nakon svake bočice.

Mit #3: Dobri su samo za probavu

Blagodati probiotika su puno opširnije od samo probave. Liječnici i znanstvenici tek sada počinju otkrivati prisan odnos između zdravih crijeva i ostatka tijela – kože, razine energije, raspoloženja, itd.

Probiotici mogu biti božji dar za vašu kožu u borbi protiv tvrdoglavih hormonalnih akni. Stalno uzimanje probiotika može ojačati vaš imunološki sustav i pomoći vam oduprijeti se bolestima.

Procjenjuje se da se 90% serotonina stvara u probavnom traktu i da njegova proizvodnja ovisi o zdravim crijevnim bakterijama, što znači da vas konzumiranje probiotika može učiniti sretnijima i raspoloženijima.

Mit #4: Dolaze samo u obliku tableta

Probiotici se u prehranu mogu uvesti određenom hranom i pićem. Dodavanje fermentirane hrane u dio svakodnevne prehrane čini čuda za cjelokupno zdravlje.

Mit #5: Ne popravlja sve nevolje s crijevima

Uzimanje probiotika neće sve magično izliječiti. Sigurno će pomoći, ali tek kad ste spremni sagledati se i napraviti promjene u prehrani i načinu života.

Mit #6: Svi probiotici su u osnovi isti

Nisu svi probiotici stvoreni na isti način. Svaka vrsta probiotika sastoji se od različitih bakterija i nužno je isprobati niz različitih dok se ne pronađe onaj idealan za vaš organizam.

Pročitajte također