Kako živjeti s alergijom na sunce?

 Kako živjeti s alergijom na sunce?

Alergija na sunce javlja se kada imunološki sustav reagira na sunčevu svjetlost što često rezultira svrbežom i crvenim osipom. Iako može utjecati na bilo koji dio tijela, najčešće pogađa vrat, vanjsku stranu ruku, stražnji dio ruku i potkoljenice. U mnogim slučajevima dovoljno je samo kratko izlaganje suncu da pokrene ovu alergijsku reakciju. Simptomi, ovisno o pojedincu, mogu biti blagi ili ozbiljni.

1. Koga pogađa ova vrsta alergije?

Mlade odrasle žene najvjerojatnije će razviti alergiju na sunce—posebno one koje žive u sjevernim klimama. Međutim, ovo stanje također može utjecati i na muškarce i djecu. Iako se javlja kod svih tipova kože, alergije na sunce uglavnom su češće kod osoba svjetlije puti.

2. Uzroci alergije na sunce

Određene promjene na koži izloženoj suncu pokreću alergiju. Točnije, do reakcija dolazi kada imunološki sustav prepozna promjene na koži pod utjecajem sunčevih zraka.

Nažalost, nije poznato zašto se kod nekih pojedinaca razvija alergija, a kod drugih ne. Postoje dokazi da neke vrste alergije na sunce mogu biti genetske. Lijekovi također mogu predisponirati oštećenju kože izazvano suncem.

3. Liječenje alergija na sunce

Blagi slučajevi alergije na sunce rješavaju se sami od sebe. Međutim, za ozbiljnije reakcije mogu biti potrebni lijekovi. Liječnik može propisati lijekove za smanjenje upale i ublažavanje svrbeža. Liječnik može preporučiti i fototerapiju – tretman koji pomaže da koža bude manje osjetljiva na sunčevu svjetlost.

4. Kućni pripravci za alergiju na sunce

Nekoliko je načina za ublažavanje simptoma alergije na sunce. Prvo i najvažnije, važno je držati zahvaćeno područje podalje od sunca—to će pomoći spriječiti daljnju štetu. Primjena hidratantnih krema može smanjiti iritaciju. Ostali proizvodi poput kalaminskog losiona i aloa vere također mogu ublažiti simptome. Po potrebni i antihistaminici bez recepta mogu smanjiti svrbež.

5. Sprječavanje alergije na sunce

Ograničavanje izlaganja suncu pomaže u prevenciji alergije. Kada ste na otvorenom, važno je nanijeti kremu za sunčanje—po mogućnosti onu s faktorom zaštite 30 ili više.

Sprječavanje alergije na sunce
Kada ste na otvorenom, važno je nanijeti kremu za sunčanje.

Osjetljive osobe trebale bi nositi duge hlače i majice s dugim rukavima kako bi prekrile kožu. Ako je moguće, izbjegavajte izlazak na otvoreno kada je sunce na vrhuncu—tipično između 10 i 15 h.

Pročitajte također