Kako se nositi s mobingom na radnom mjestu?

 Kako se nositi s mobingom na radnom mjestu?

Na svom radnom mjestu možete doživjeti verbalno ili čak fizičko nasilje. Možda su vas socijalno potpuno izolirali i onemogućili vam napredak. Ako se to događa već neko vrijeme i sustavno – kao dio plana, morate poduzeti odgovarajuće mjere. Po svoj prilici, iznad vas se događa mobing ili uznemiravanje na radnom mjestu.

U današnjem ćemo vam članku stoga povjeriti kako se na najbolji mogući način nositi s mobingom ili uznemiravanjem na poslu. Čak i ako se ne radi na vama, uzmite si vremena i pažljivo pročitajte sve naše savjete. Nikad ne znate gdje i kada ćete naići na osobu koja je sposobna izvršiti mobing nad vama.

1. Svaki čin mobinga mora biti zabilježen

Ako ste bili žrtva mobinga, zapišite sve, tko je vršio mobing, što se točno dogodilo, kada i gdje i tko je tomu svjedočio. Uz to, dobro je zapisati kako ste se osjećali tijekom mobinga i nakon njega. Dalje opišite posljedice mobinga.

Uz to, sakupljajte sve vrste materijala s kojima ćete moći dokazati mobing. U praksi to znači da ćete spremiti sve e-mailove, telefonske poruke, objave na društvenim mrežama, pisane upute za rad, bilješke sa sastanaka, evidencije posjeta liječniku i slično.

2. Potrebno je pronaći osobu od povjerenja

Za vrijeme mobinga izuzetno je važno pronaći osobu iz tima kojoj možete u potpunosti vjerovati. Ova vam osoba može pomoći da pronađete pomoć koja će vam definitivno trebati. Zajedno možete potražiti stručnu, pravnu ili psihološku pomoć. Ako vam je ova osoba možda nadređena, problem ćete puno brže riješiti.

3. Potrebno je pravovremeno uložiti žalbu

Savjetujemo vam da prvo pokušate razgovarati sa zlostavljačem na miran i prijateljski način, bez uključivanja nadređenog. Ako to ne pomogne, što prije možete pismeno ili usmeno prigovoriti svom nadređenom. Međutim, ako je zlostavljač vaš nadređeni, morat ćete potražiti pravnu pomoć. U tom slučaju možete se obratiti i sindikatu ako ga imate.

4. Potrebno je pružiti dobru stručnu pomoć

U svakom slučaju, vjerojatno ćete prije ili kasnije morati potražiti stručnu pomoć. Preporučujemo pravnu pomoć. Pravne informacije bit će vrlo korisne pri odluci kako poduzeti mjere protiv počinitelja mobinga.

5. Ostali oblici stručne pomoći

U svakom slučaju, pravna pomoć nije jedini oblik pomoći u slučajevima mobinga. Preporučujemo da posjetite i psihologa ili terapeuta, ali pomoć možete potražiti u nevladinim organizacijama. Jedna je mogućnost posjetiti liječnika koji će provjeriti zdravstvene posljedice mobinga.

Povjerili smo vam najbolji način postupanja ako vam mobing na radnom mjestu predstavlja problem. Iznad svega, važno je da se za to vrijeme krećete na svježem zraku u prirodi i bavite se aktivnostima koje vas čine sretnima. Kad ste u šetnji, razmislite je li možda najbolje samo promijeniti posao. Možda bi to ipak bilo najbolje rješenje.

Pročitajte također