Kako odabrati pravi web hosting?

 Kako odabrati pravi web hosting?

Odabir pravog pružatelja web hosting usluga važniji je nego što mislite. Zamislite ga kao suradnika koji osigurava da vaša web stranica ili trgovina budu uvijek dostupne i da nesmetano rade. Ako odaberete pogrešnog pružatelja usluge hostinga, mogli biste se naći u nevolji kada vam je pomoć najpotrebnija. U ovom ćemo vam članku pomoći u odabiru hostinga, a također ćemo istaknuti na što trebate obratiti pažnju prilikom samog odabira.

Kakav hosting vam je potreban?

Prije nego što počnete tražiti pružatelja usluge hostinga, odvojite trenutak i razmislite što vam uopće treba. Maloj web stranici zasigurno neće biti potreban namjenski poslužitelj, a online trgovina s velikim prometom ne bi trebala biti u potrazi za najjeftinijom uslugom dijeljenog hostinga.

1. Dijeljeni hosting

Kod dijeljenog hostinga, više klijenata i web stranica dijele isti poslužitelj. Dijeljeni hosting je najjednostavniji oblik hostinga, a ujedno i najpristupačniji i najprikladniji za kupce, počevši od jednostavnih web stranica kod kojih se još ne očekuje velik promet. Kako web stranica raste i promet se povećava, vrijeme je da razmislite o nadogradnji na VPS poslužitelj ili namjenski poslužitelj.

2. VPS hosting

VPS – virtualni privatni poslužitelj, vrsta je kombinirane opcije između zajedničkog hostinga i namjenskog poslužitelja. Poslužitelj je podijeljen na virtualne poslužitelje koji djeluju kao neovisni namjenski poslužitelji. VPS korisnici i dalje dijele poslužitelj, ali imaju puno više prostora, a još važnije, i veću kontrolu od onih koji imaju plan zajedničkog hostinga.

3. Namjenski hosting

Web stranicama s velikim prometom i internetskim trgovinama potreban je namjenski hosting, što znači da se za pogon vaše web stranice ili aplikacije koristi cijeli poslužitelj. Kao što i samo ime govori, namjenski poslužitelji spremni su zadovoljiti sve vaše potrebe za konfiguracijom. Dakle, imate kontrolu nad sigurnosnim sustavima, operativnim sustavima i mnogo više.

Web hosting
Web stranicama s velikim prometom potreban je namjenski hosting.

Naravno, namjenski hosting spada u najskuplje hosting usluge, no vrhunski hosting nudi brojne luksuzne značajke, uključujući automatske migracije i sigurnosne kopije, namjenske IP adrese i odabir operativnog sustava.

Na što treba obratiti pažnju?

Kod web hostinga, najbitnija je brzina i pouzdanost. SSD pogoni su puno brži i pouzdaniji, ali imaju višu cijenu. S druge strane, tradicionalni HDD češći su s neograničenim planovima, jer imaju veće kapacitete.

Kao i kod osobnog računala, RAM kod web hostinga ima sličnu svrhu: brza obrada pohranjenih podataka. Hardver radi zajedno s vašim memorijskim pogonima kako bi ubrzao vrijeme učitavanja stranice, a mnogi RAM smatraju jednom od najvažnijih značajki koju treba uzeti u obzir pri odabiru hostinga.

Propusnost i prijenos podataka

Propusnost utječe na izvedbu vaše web stranice. Propusnost također određuje koliko brzo posjetitelji mogu pristupiti informacijama s vaše web stranice – što je veća širina pojasa, to više ljudi može istovremeno vidjeti vašu web stranicu. Uglavnom ćete dobiti puno veću širinu pojasa nego što ćete mjesečno koristiti, ali povećanje podatkovnog prometa siguran je način povećanja prometa bez utjecaja na izvedbu vaše stranice.

Pouzdanost poslužitelja

Svi znamo da je vrijeme novac. Svaka sekunda nedostupnosti vaše web stranice može značiti propuštenu prodajnu priliku, oštećenu reputaciju i izgubljenu produktivnost. Provjerite nudi li hosting kompenzaciju za neplanirane prekide rada poslužitelja, a time i web stranice.

Sigurnost i podrška

Iako sigurnost web stranice u velikoj mjeri ovisi o ponašanju i snazi ​​administratorske lozinke, infrastruktura davatelja usluge hostinga može predstavljati jedan od najvećih nedostataka. Više od 40% web stranica izloženo je riziku zbog ranjivosti davatelja, stoga potražite davatelje usluge koji uključuju vatrozid, usluge praćenja i druge sigurnosne dodatke. Neki davatelji usluga nude i automatske sigurnosne kopije i automatska ažuriranja WordPressa.

Pametno je na raznim društvenim mrežama provjeriti kakva su iskustva drugi korisnici imali s pružateljem usluge hostinga kojeg želite odabrati.

Za kraj, znamo da cijena može biti odlučujući čimbenik koji odlučuje kojeg ćete pružatelja usluge hostinga odabrati, ali nemojte zanemariti podršku i učinkovitost prilikom donošenja odluke. Podrška bi trebala biti prvi čimbenik koji ne biste trebali previdjeti, jer vam dobra podrška može uštedjeti puno živaca i novca.

Pročitajte također