Kako odabrati najbolji madrac?

 Kako odabrati najbolji madrac?

Puno je odluka koje treba donijeti prilikom kupnje madraca. No, prema našem iskustvu i navikama kupaca, najizazovnije je donijeti odluku koju vrstu madraca odabrati.

1. Memorijska pjena

Memorijska pjena poznata je po svojim viskoznim i elastičnim svojstvima. Reagira na vašu tjelesnu temperaturu i težinu (pritisak) kako bi se oblikovala prema obliku i oblinama vašeg tijela. Kad siđete s kreveta, madrac se polako oporavlja i vraća u prvobitno stanje.

2. Madrac od lateksa

Lateks je prirodni materijal dobiven iz sokova stabala kaučuka. Ovaj materijal nudi većinu blagodati memorijske pjene, uključujući rasterećenje pritiska i izolaciju pokreta. Međutim, ne daje osjećaj “zaglavljenosti” u krevetu koji tradicionalnu memorijsku pjenu čini malo napornom.

3. Madrac s oprugama

Ovi madraci datiraju još od 1865. Iako su tijekom godina postepeno gubili sjaj, danas su i dalje vrlo popularan odabir, pogotovo zbog njihove pristupačnosti.

4. Hibridni madrac

Hibridni madraci kombiniraju 2 ili više vrsta tehnologija madraca. Tipični hibridni madrac ima komforni dio od pune pjene i jezgru na bazi zavojnice. Većina ovih madraca koristi memorijsku pjenu za ugodan sloj, iako je i lateks uobičajen.

Za sustav potpore, većina jeftinih modela ima tradicionalne Bonnell opruge. Međutim, najbolji hibridni madraci za novac imaju pojedinačno obložene opruge koje se samostalno pomiču kako bi smanjile izolaciju kretanja i nudile lokaliziranu potporu upravo tamo gdje treba.

Čvrstoća i podrška

Profil čvrstoće odnosi se na osjećaj kada prvi puta legnete na madrac. Razina čvrstoće madraca vrlo je zeznuti predmet rasprave jer na percepciju uglavnom utječu oblik tijela, težina i položaj spavanja.

Budžet – koliko potrošiti na madrac?

Mnogo je čimbenika koji utječu na cijenu madraca: materijal korišten pri izradi, korištena tehnologija, veličina madraca i popularnost marke. Općenito, niža cijena ne mora nužno značiti i lošu kvalitetu. Isto tako ni najskuplji madraci nisu uvijek najbolji, važno je na to gledati kao na ulaganje u kvalitetan san. Imajte na umu da će madrac koji sada odaberete diktirati kvalitetu vašeg spavanja sljedećih 5-7 godina, a možda i više.

Pročitajte također