8 razloga za izgradnju drvene kuće

 8 razloga za izgradnju drvene kuće

1. Drvo kao građevinski materijal

Nekoliko je karakteristika koje drvo čini iznimnim, lako obradivim i svestranim građevinskim materijalom. Ima veliku snagu u smjeru svog rasta, a budući da se lako može kombinirati, može ga se smatrati i univerzalnim građevinskim materijalom, koji bez problema odgovara svakom izazovu. Također, kod drveta nema statičkog elektriciteta, emisije ili zračenja.

Zbog porozne prirode stanica koje su ispunjene zrakom, nije vodič topline. Usporedimo li ga s ostalim građevinskim materijalom, drvo je ono s najboljom sposobnošću toplinske izolacije. Ako mu posvetimo pažnju kakvu zaslužuje i ako se njime adekvatno postupa, drvo je zapravo vrlo trajan materijal, što dokazuje i sama Venecija koja stoji na stupovima smreke već gotovo cijelo tisućljeće.

2. Mogućnost obrade

Obrada zidnih i krovnih elemenata u tvornicama, neovisno o godišnjem dobu ili vremenu, uvelike pojednostavljuje proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda.

Brzo i precizno izvršenje posla zajamčeno je točnim odredbama. Povoljno izvješće o težini i čvrstoći drva omogućuje proizvodnju lakih elemenata, troškovi prijevoza su manji i nema potrebe za skupim i teškim građevinskim strojevima.

3. Vrijeme gradnje

Montažni elementi znatno smanjuju vrijeme gradnje. Što se tiče drvenih dijelova kuće, manje kuće mogu se izgraditi za nekoliko dana, veće za nekoliko tjedana. Izvođački radovi sastoje se gotovo isključivo od sastavljanja, spajanja elemenata i postavljanja izolacijskih materijala.

4. Struktura

Uspjeh strukturnih rješenja s utorom i jezičkom dokazan je i priznat u skandinavskim zemljama i Sjevernoj Americi. Sve su drvene kuće prilagođene specifičnoj klimi i moraju biti u skladu sa srednjoeuropskim tehničkim i administrativnim odredbama.

5. Toplinska izolacija

Dobro izvedena toplinska izolacija značajno smanjuje troškove grijanja i emisiju CO² u atmosferu. Tijekom postupka izgradnje vrlo se lako može postići učinkovita toplinska izolacija, s jedne strane zbog drvene konstrukcije s mjehurićima zraka koja ima dobra izolacijska svojstva (λ=0,12 W/mK), a s druge strane sama struktura omogućuje postavljanje debelih izolacijskih slojeva.

6. Ekološko stajalište

Drvo štedi sirovine, a drveće neprestano raste i obnavlja se, pa se može naći u prirodi. Za njegovu proizvodnju nije potrebna fosilna energija, a tvornici drva nisu potrebna nalazišta. Drveće tijekom svog rasta ekstrahira iz zraka plin odgovoran za efekt staklenika, CO² i veže ga za svoju strukturu.

Ekološko stajališče drvene kuće
Drvo štedi sirovine, a drveće neprestano raste i obnavlja se.

Nakon korištenja, drvo se može reciklirati čime se ne zagađuje okoliš. Obrada drveta moguća je i bez skupih tehnoloških rješenja, a za njegovu obradu potrebno je manje energije u odnosu na proizvodnju ostalih građevinskih materijala. Tijekom njegove obrade ne dolazi do oslobađanja štetnih tvari, pa se u potpunosti može preraditi bez otpada.

7. Recikliranje

Drvena konstrukcija, nakon rušenja drvene kuće, može se lako reciklirati – kao sirovina drugog proizvoda ili kao srednje gorivo u pogledu emisija CO².

8. Zdravlje

Kod drvenih kuća postoji trajna ravnoteža vlažnosti zraka kroz zidove. Drvo je obnovljivi građevinski materijal, prirodan, neprestano diše kroz milijune mikroćelija, održavajući vlažnost zraka u sobi na optimalnoj vrijednosti.

Osigurava idealnu klimu i za osobe koje pate od respiratornih bolesti. Zahvaljujući svojoj prirodnoj atmosferi djeluje blagotvorno na vegetativni živčani sustav, nudeći jedinstvenu razinu psihičkog zdravlja, osiguravajući ugodno opće stanje.

Pročitajte također