7 temelja zdrave veze

 7 temelja zdrave veze

Svaka veza započinje s leptirićima u trbuhu, svi nose roze naočale, ali nakon nekog vremena nastup stvarnost. Star je u tome da ono u što se uglavnom zaljubimo nije prava stvar. Štoviše, imat ćete cijeli život kako biste svakodnevno nastavili istraživati osobu u koju ste se zaljubili.

1. Iskrenost

Iskrenost je poput srži zdrave ljubavne veze, ona jednostavno mora biti prisutna. Ovo može možda zvučati kao klišej, ali ako ne možete biti iskreni prema partneru ili ako vaš partner ne može biti iskren prema vama, onda tu nešto stvarno ne štima. Ljubav je iskrena, nema granica ni tajna; sve podnosi i razgolićuje.

Ako se vaša veza gradi na nepoštenju i tajnama, onda je teško očekivati da će od nje išta biti u budućnosti. Međutim, ako ste vi i vaš partner iskreni jedno prema drugome, teško da će biti te planine koju zajedno nećete moći prevladati.

2. Povjerenje

Iskrenost rađa povjerenje. Ako se jedno prema drugome iskreni, onda nema šanse da jedno drugome tada ne vjerujete. Nepovjerenje je izdanak neiskrenosti. Želite biti u stanju nešto reći, a da će vaš partner u to vjerovat bez ikakvih propitkivanja. Onog trenutka kada počnete sumnjati jedno u drugo, morate se vratiti na prvi korak iskrenosti i ispraviti stvari. Vrlo je lako imati povjerenje kada je iskrenost na mjestu.

3. Poštovanje

Poštovanje gotovo ni ne treba posebno spominjati. Ono jednostavno mora biti obostrano. Morate poštivati mišljenje, interese i osobni prostor druge osobe. Morate biti u stanju shvatiti da vaš partner ima prava u koja ne može zadirati i mijenjati ih, čak i kada se to ne uklapa u vaše ideje ili ideale. Prava ljubav popušta.

Ako smatrate da su mišljenja vašeg partnera pogrešna, morate imati dovoljno ljubavi i poštovanja to s vremenom ili prihvatiti ili im pomoći doći do istine. Nemojte biti agresivni ili naporni pokušavajući tjerati svog partnera da gleda na stvari vašim očima.

4. Zdrava komunikacija

Komunikacija je jedan od ključnih čimbenika zdrave veze. Zdrava komunikacija uključuje prenošenje pritužbi i mišljenja svom partneru na neagresivan način. Imajte na umu da ako vaš partner ne čuje što govorite, da vjerojatno niste dobro izrazili ili argumentirali svoje stajalište. Važno je stoga razumjeti i otkriti načine na koje svoje poruke možete prenijeti partneru radi učinkovite i zdrave komunikacije. Uvijek obavijestite svog partnera ako radi dobar posao u komunikaciji s vama.

Također biste trebali znati kako izbjeći nezdravu komunikaciju koja uključuje potrebu korištenja pogrdnih riječi kako biste jedno drugome spustili ili jedno drugo povrijedili. Ako je svađa neizbježna, upustite se u nju, ali nikada si nemojte dozvoliti jedno drugo fizički ili psihički ozljeđivati.

5. Razumijevanje

Razumijevanje je znati da kada vaš partner povrijedi vaše osjećaje ili učini nešto loše, da to nije bilo namjerno ili planiramo. Razumijevanje je popuštanje jedno drugome i napredovanje u vezi unatoč vašim nesavršenostima. Razumijevanje je ne osuđivati.

Razumijevanje je poštivanje promjena raspoloženja. Razumijevanje je dopuštanje partneru da bude u najboljem mogućem izdanju, najbolja verzija sebe. Razumijevanje je znati da vaš partner nema ista mišljenja kao vi i da na stvari ne gleda na isti način.

6. Strpljenje

Strpljenje je još jedan od temelja zdrave veze. Taman kada biste željeli poludjeti jer ste već sedmi put podsjetili svog partnera da gasi svjetla u kuhinji, sjetite se da je strpljenje vrlina. Vaš partner nije vi, on ili ona su odrasli u različitim okruženjima i vjerojatno su stvari naučili drugačije od vas.

Strpljenje u vezi
Strpljenje je jedan od glavnih temelja zdrave veze.

Strpljenje je znati da, unatoč tome što biste željeli da se stvari rade na drugačiji način, je potrebno vremena da se ljudi promijene. Postoje dani kada će vaš partner ili partnerica jednostavno ući u raspoloženja koja ne možete objasniti. Strpljenje je pustiti ih i čekati dok ne budu spremni govoriti o tome.

7. Seks

Koliko god se ova činjenica pokušavala negirati, zdrav odnos vezan je uz seks. Seks je čin u kojem dvoje postaje jedno. Jedan od znakova da je vaša veza nezdrava jest nedostatak seksa. Iako seks sam po sebi nije ključni znak da je veza potpuno zdrava, njegovo odsustvo ukazuje na to da nešto nije u redu.

Pročitajte također