7 osnovnih osobina idealnih životnih partnera

 7 osnovnih osobina idealnih životnih partnera

1. Sposobnost samootkrivanja

Sposobnost samootkrivanja u biti znači biti spreman otkriti dijelove svog unutarnjeg svijeta nekome drugome. Nije pretjerivanje reći da je to temeljna osobina idealnog partnera. U svojoj srži, samootkrivanje znači otvorenost i iskrenost, kao i želju za dijeljenje niza informacija o sebi — kako činjeničnih, tako i subjektivnih.

Činjenično otkrivanje moglo bi biti jednostavno otkrivanje da ste iz Zagreba. Subjektivno otkrivanje uključivalo bi govorenje drugoj osobi kako se osjećate zbog toga što ste iz Zagreba.

Ova subjektivna otkrivanja može se lak previdjeti, jer smo u školi i na radnom mjestu usredotočeni na pamćenje činjenica. Iako su činjenice važne, osjećaji koji stoje iza činjenica važniji su u stvaranju bliskosti i stvaranju idealnog partnerstva. Većina ljudi će bilo kome reći odakle su, ali će samo nekima otkriti osjećaje o tome odakle su.

2. Sposobnost uzvraćanja

Sposobnost uzvraćanja, kako je ovdje definirano, znači biti sposoban nekome dati svoje vrijeme i iskoristiti trenutak. Drugim riječima, to je sposobnost da prepustite nekome drugome ili samome sebi da u određenim trenucima budete fokus. Sposobnost uzvraćanja na ovaj način je važna jer ako je jedna osoba uvijek u središtu pozornosti, zanemarivanje i nejednakost postaju neizbježni.

Oni koji se bore s uzvraćanjem, uglavnom se nalaze na krajnostima spektra: ili su vrlo samoživi, ili vrlo samozatajni. Niti jedan od ovih ekstrema nije dobar za stvaranje bliskosti. Idealan partner interakciju bi doživljavao kao tenis — preusmjeravanje fokusa na vas, a zatim zamahivanje kada se loptica vrati njima.

3. Sposobnost prihvaćanja novih informacija

Točnije, to znači da bi druga osoba trebala moći prihvatiti nove informacije o vama. Rano u vezi je prirodno da osoba razvije sliku o tome tko misli da vi jeste, no problemi nastaju ako se ta rana slika ne popravi.

Da bi bliskost cvjetala, osoba koju upoznajete mora biti u stanju redovito preispitivati i preoblikovati svoje ideje o vama. Svatko s kim odlučite stvoriti bliskost trebao bi biti u stanju napustiti mentalni sklop koji je stvorio o vama prije nego vas je dobro poznavao.

4. Sposobnost prisutnosti

Sposobnost prisutnosti znači biti u trenutku, usredotočen na ono što se događa ovdje i sada. To mogu biti jednostavne stvari poput ostavljanja tehnologije po strani i posvećivanja pune pozornosti partneru. Ipak, biti prisutan znači puno više od odlaganja telefona po strani – znači biti spreman na promjenu sa svakim novim trenutkom.

Drugim riječima, netko tko je fiksiran na ono što je bilo u prošlosti ili što će biti u budućnosti je baš to — fiksiran. Ako oboje ne možete biti ovdje i sada, neće se razvijati ni idealno partnerstvo.

5. Sposobnost osjećanja i izražavanja emocija

Ova točka već dovoljno govori sama za sebe. Nemoguće je zbližiti se s nekime tko ne može osjećati ili izraziti osjećaje.

6. Sposobnost odgovarajuće reakcije

Sposobnost primjerene reakcije slična je sposobnosti uzvraćanja. Riječ je o tome da možete primijetiti kada je vašem partneru potrebna pažnja i posvetiti mu ili joj tu pažnju. Reagirati na odgovarajući način znači dati nekome svoj trenutak na emocionalnoj razini.

Ova vještina je važna jer je odabir nekoga tko vam može odgovarajuće odgovoriti u konačnici je ono zbog čega ćete se u vezi osjećati dobro i sigurno, što dovodi do stvaranja idealnog partnerstva s tom osobom.

7. Sposobnost preuzimanja odgovornosti

Sposobnost preuzimanja odgovornosti znači posjedovanje svojih odluka i postupaka. To ne znači pozivanje krivice za sve što se oko vas događa, ali uključuje prepoznavanje uloge koju ste odigrali u stvaranju loše situacije.

Pročitajte također