5 savjeta za planiranje vrta

 5 savjeta za planiranje vrta

Osim poznatih zdravstvenih blagodati jedenja domaćeg povrća, sadnjom vlastitog vrta možete znatno smanjiti i tjedni račun za namirnice. Pronađite prostor u svom dvorištu koji ima šest do osam sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno i koji je u blizini izvora vode. Ako je potrebno, ogradite područje kako biste ga zaštitili od kućnih ljubimaca i drugih divljih životinja.

Prije sadnje, napravite popis povrća koje želite uzgajati. Na sjevernu stranu vrta posadite više kulture poput graha, kukuruza i graška; to onemogućuje da zasjenjuju druge usjeve dok rastu. Prema sredini vrta razbacajte sorte rajčice i tikvi. Niski usjevi, poput salate i luka, treba posaditi na južnoj strani vrtne gredice gdje imaju dovoljno sunca.

1. Nemojte pretjerivati

Lako je uzbuditi se kada sadite svoj prvi vrt, no imajte na umu da bi početnici trebali početi s malim vrtom koji se može lako održavati. Tipično, vrt od 5*5 metara proizvest će dovoljno povrća za četveročlanu obitelj. Ako imate ograničen prostor, posadite povrće koje će vam davati plodove tijekom cijele sezone, poput rajčice, paprike i tikvica.

2. Podignite vrt

Razmotrte podignute gredice ili visoke žardinjere za sadnju u područjima s teškim tlom; pružaju dobro odvodnju i cirkulaciju zraka. Visoka žardinjera savršena je za balkon, a često je opremljena i policama za odlaganje alata.

3. Počnite u zatvorenom

Sadnja sjemena u zatvorenom prostoru često omogućuje brz početak sezone. Možete krenuti s teglicama na kuhinjskoj prozorskoj dasci, a kasnije prijeći na staklenik koji je izvrstan način za poticanje rasta biljaka bez obzira na vremenske prilike. Kad započinjete sadnjom u zatvorenom prostoru, napravite to u čiste posudice s tresetnom mahovinom i bez tla i umiješajte vermikulit i perlit.

To će omogućiti vašim biljkama da dobiju količinu vode i kisika kako bi počele klijati. Pažljivo slijedite upute na pakiranjima vašeg sjemena. Imajte na umu da je neko sjeme potrebno namočiti, ogrebati ili ohladiti prije sadnje.

4. Ne miješajte biljke

Svakako označite svaku pojedinu biljku u svom vrtu. Važno je pratiti svaku kulturu i sjetiti se sorte koju ste sadili. Vaši okusni pupoljci neće biti sretni ako zamijenite celer i peršin! Koordinirajte svoje biljke pomoću naljepnica različitih boja ili budite lukavi i napišite imena svake na kamenu.

5. Izvor vode

U prosjeku povrću treba 7 cm vode tjedno, pa kako biste bili sigurni da vaš vrt ima dovoljno vode, pratite koliko često kiši na vašem području. Ručno zalijevajte bilje tijekom suše. Dodavanjem malča između usjeva čuva se voda jer smanjuje površinsko otjecanje i usporava isparavanje iz tla. Malč također pomaže u smanjenju rasta korova.

Savjet! Zalijevajte ujutro. To vašim biljkama daje priliku da dan započnu svježe, ali i da se osuše na suncu. Zalijevanje uvečer zadržava vlagu na lišću, čineći ih osjetljivijima na bolesti.

Pročitajte također